Faverolky nemecké
Niečo o faverolkách
Impozantné plemeno s prevažne mäsovou úžitkovosťou je známe predovšetkým rýchlym rastom a kvalitným mäsom. Zaujme ale aj svojím vzhľadom - mohutný trup, bohaté fúzy a pančušky na nohách.
Faverolky vznikali koncom 18. a začiatkom 19. storočia z kríženia pre produkciu mäsa. Pôvodné sliepky boli krížené s hudánkami a dorkinkami, ktoré mali zlepšiť kvalitu ich mäsa, a neskôr so svetlými brahmankami pre zväčšenie telesného rámca. Miestom ich pôvodu je dedina Faverolles v departemente Seine et Oise.
Znáška je oproti iným plemenám nižšia, pohybuje sa od 130 do 160 vajec, ale je rovnomerne rozložená do celého roka. Sliepky znášajú aj v zime. Vajcia majú svetlohnedú škrupinu. Minimálna hmotnosť násadových vajec je 55 g. Kvokavosť sa objavuje zriedka.
Faverolky sú veľmi priateľské, pokojné a mierne, nelietajú. Napriek tomu sú aktívne a využijú aj väčšie výbehy. Podobne ako u iných stredne ťažkých plemien, aj u nich hrozí pri kŕmnej dávke bohatej na energiu a nedostatku pohybu k priberaniu.
Môj chov
Momentálne sa už chovu faveroliek nevenujem.